הבירור הרפואי והחלטה בבקשה
הוראות אגף השיקום מגדירות במקרים מסוימים, “מסלול ירוק” לבירור בקשות הכרה שהקשר בין הפגיעה לשירות הוא ברור מאליו,
הליך זה אמור להתנהל באופן מהיר יותר היות ולקצינת התגמולים שקיבלה את בקשת ההכרה יש סמכות להעביר את הטיפול הישר לוועדה רפואית לשם קביעת שיעור הנכות.
במקרים אחרים במהלך בירור הבקשה, ובמיוחד בבקשות להכרה בזכות עקב מחלה, יתכן כי תתבקש להתייצב לבדיקה רפואית אצל רופא מומחה או גוף בדיקה רפואי, שיתבקש על ידי קצין התגמולים לחוות את דעתו על הקשר שבין הפגימה לשירות הצבאי, ויתכן כי בבדיקה שכזו לא יהיה צורך.
החוק מקציב לקצין התגמולים תשעה חודשים למתן תשובה לבקשה הנמנים מרגע שהמבקש העביר לקצין התגמולים את כל החומר שהתבקש להעביר והתייצב לבדיקות אליהם נשלח, על כן, סבלנות מהווה כלי חשוב להצטיידות בשלב זה.
לאחר גמר הדיון בבקשה, יוציא קצין התגמולים למבקש מכתב המהווה את תשובתו לבקשה . ההחלטה יכולה להיות אחת משלוש האפשרויות
המחלה או הפציעה נגרמו בשלמותם עקב השירות – במקרה כזה שולח קצין התגמולים הודעה כי ההחלטה הסופית בבקשה תקבע אחרי החלטת וועדה רפואית המתנהלת בהתאם למפורט בדף הבא: קביעת אחוזי הנכות על ידי ועדה רפואית וכל אחוזי הנכות שיקבעו יחשבו לצורך זכויות וזכאויות הנפגע.
המחלה או הפציעה הוחמרו עקב בשירות – גם במקרה כזה שולח קצין התגמולים הודעה כי ההחלטה הסופית בבקשה תקבע אחרי החלטת וועדה רפואית. המתנהלת בהתאם למפורט בדף הבא: קביעת אחוזי הנכות על ידי ועדה רפואית אלא שרק החלק המוכר מאחוזי הנכות שיקבעו יעמוד לזכות הנפגע, למשל אם קצין התגמולים הכיר כי מחצית הנזק נגרמה בזמן ועקב השירות והוועדה קבעה נכות בשיעור של 20% יהיה הנכה זכאי לקבל זכויות וזכאויות לפי 10%, מחצית מהנכות שנקבעה בוועדה.
במידה והמומחה הרפואי המליץ על דחיית בקשת ההכרה, או שקצין התגמולים החליט כי המחלה או הפציעה לא נגרמו ולא הוחמרו עקב השירות – במקרה כזה לא תכונס ועדה רפואית וקצין התגמולים ישלח הודעת דחייה מה לעשות במקרה של דחיית בקשת ההכרה.